Achtergrondinformatie

Aafke van der Eide

Aafke van der EideIk kwam in 2008 in aanraking met Somatic Experiencing en het voelde alsof ik het laatste stukje van de puzzel had gevonden binnen mijn vakgebied. Medio 2011 ben ik daarom gestart met het geven van individuele SE sessies. Somatic Experiencing voegt een belangrijk element toe aan bestaande therapieën. Het weer helen van het lichaam na een nare gebeurtenis komt pas werkelijk tot stand, naast cognitieve en emotionele verwerking, als het lichaam ook in de behandeling wordt betrokken. We zijn geneigd om nare ervaringen te vergeten, maar ons lichaam kan ze niet vergeten en blijft de gevolgen ervaren, omdat de overlevingsenergie nog in het zenuwstelsel ligt opgeslagen.

Het ervaren van lichaamssensaties is de ingang tot verwerking van nare gebeurtenissen. Mijn ervaring binnen de SE therapie heeft mij getoond hoe de nog opgeslagen levensenergie weer kan gaan stromen, klachten doet verminderen en de vitaliteit doet toenemen. Daarom is het van belang om goed te luisteren naar je lichaam.

 

PROBEER GOED TE VOELEN, OM JE GOED TE VOELEN

 

Hoe verloopt een sessie?

Tijdens een sessie zit de cliënt tegenover mij op een stoel en maakt contact met zijn/haar lichaam. Lichaamssensaties die hij waarneemt worden benoemd en door kleine stapjes te zetten, in en uit de spanning te gaan, kan de vastzittende overlevingsenergie op een geleidelijke manier worden ontladen. Na deze ontlading is er meestal een afname van symptomen. Schemagerichte cognitieve therapie, gericht op het interne denkproces, is een onderdeel van het programma. Deze therapievorm richt zich niet alleen op de oppervlakkige gedachten, maar ook op de onderliggende kerngedachten van een persoon. Er wordt gekeken naar hoe de cliënt naar zichzelf kijkt en waar voor hem/haar behoeften liggen.

CV

Geboren in 1958 te Godlinze (Groningen). Met ruime ervaring binnen de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) begeleid ik mensen binnen een deeltijdbehandeling met stemmings- en angstklachten.

Opleidingen:

• HBO Psychosociaal werkende bij de SPSO (Stichting Psychosociale Opleidingen)
• Somatic Experiencing Practitioner bij SEN (Somatic Experiencing Nederland)
• Ademcoach opleiding bij Herleva
• Bij het RINO, regionale opleiding en nascholing in de GGZ:

– theorie en praktijk groepsdynamica
– therapeutische gespreksvoering
– cognitieve gedragstherapie (basiscursus)

logo SEN